ADRES
Barbaros Mah. Şebboy Sok. No:4
Pk: 34746 Ataşehir - İstanbul

TELEFON
+90 216 570 50 00

E-POSTA
[email protected]

KEP
[email protected]

1 LİTRESİ 1 MİLYONU KİRLETİYOR!

9.2.2018

Ataşehir Belediyesi çevreye ve insan sağlığına büyük riskler oluşturan bitkisel atık yağların kullanımı ve toplanması konusunda çalışmalarını artırdı. Ataşehir’de 2017 yılında 332 ton bitkisel atık yağ toplanırken, tehlikeli olan bu bitkisel atık yağlar, çevreci bir yakıt olan biodizele dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. 

Gıdaların hızlı pişmesini sağlayan bir yöntem olan kızartma işlemi esnasında, hem pişirilen gıdada hem de bitkisel yağlarda önemli fiziksel ve kimyasal değişimler meydana geliyor. Kızartma yağlarının insan sağlığı üzerinde kansere sebep olabilecek olumsuz etki yaratmaması için bu yağların kullanım sürelerinin kontrol edilerek, gerekli zamanlarda değiştirilmesi gerekiyor. 

İnsan sağlığına olduğu kadar doğaya da büyük zarar veren atık yağların 1 litresi 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor. Atık yağlar lavaboya döküldüğünde denizlerin kirlenmesine sebep olurken, kanalizasyon sistemi ve atık su arıtma tesislerine de büyük zarar veriyor.

Halk ve çevre sağlığına büyük önem veren Ataşehir Belediyesi ilçedeki; lokanta, restoran, kafe, yemek fabrikası, otel ve yemekhanelerde denetimler gerçekleştiriyor. Denetimlerde kızartma yağlarının zamanında değiştirilip, değiştirilmediği ve kullanılan yağların biriktirilip biriktirilmediği kontrol ediliyor.

Evlerden ve yemek üreten işletmelerden toplanan kullanılmış kızartmalık yağlar ile kullanım süresi geçmiş yağların kanalizasyona dökülerek çevreyi kirletmesi önlenirken aynı zamanda geri dönüşüm yapılarak ülke ekonomisine de katkı sağlanıyor.

Kanserojen etkiye dikkat

Konu üzerine bir açıklamada bulunan Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, “Kızartma yağlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmaması için kullanım süresinin ve toplam polar madde içeriklerinin çok dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekiyor. Kızartma yağlarının sık tüketildiği işletmeler ekiplerimiz tarafından denetlenerek toplam polar madde ölçümü yapılıyor. Yağdaki polar madde miktarı yüzde 25’i geçtiğinde kanserojen etkisi de yükseliyor. Bu sebeple polar madde miktarı limit değerlerin üstünde olan işletmelerde, bitkisel atık yağların kullanımdan çekilmesi sağlanıyor” dedi.

Ataşehir’de çevre ve insan sağlığına büyük önem veriliyor

Ataşehir Belediyesi, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda, ilçe genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslı Deha Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım firmasıyla birlikte, atık yağların kaynağında ayrı toplanması çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından 2017 yılı boyunca yapılan denetimlerde işletmelerin bitkisel atık yağ sözleşmeleri ve Ulusal Atık Taşıma Formları incelenerek; sözleşmesi olmayan 126 işletmenin lisanslı firmalarla sözleşme yapmaları sağlandı.

Ayrıca konutlarda dahil olmak üzere otel, yemekhane, restoranlardan oluşan 167 noktaya gidilerek bilgilendirme yapıldı. Konu ile ilgili tebligat yapılarak gerekli yerlere bitkisel atık yağların toplanması amacıyla bidonlar da bırakıldı.

Bir yılda 332 ton bitkisel atık yağ toplandı

Ataşehir’de 2017 yılında 332 ton bitkisel atık yağ toplanarak geri dönüşümü sağlandı. İlçe sınırları içerisindeki işletme ve hanelerden toplanan 332 ton atık yağın işlenmesi sonucu 283 ton biodizel işlemeye uygun hammadde elde edildi. Böylece elde edilen hammaddenin kullanılmasıyla 321.476 litre biodizel üretildi. 1 litre atık yağın 1.000.000 litre içme suyunu içilemez duruma getirdiği düşünülerek, 332.825.000 ton suyun korunduğunu söylenebilir.

Ayrıca büyükşehirlerin en büyük sorunlarından biri olan ve 1 kilometrelik altyapı maliyeti 100.000 TL olan arıtma tesisi alt yapılarında atık yağlardan kaynaklanan zararın yüzde 25 olduğu düşünülürse her 1 kilometre altyapı için yıllık 2.000 TL zararın önlendiği ifade edilebilir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren akaryakıt dağıtıcılarının motorine yüzde 0.5 biodizel katmasını zorunlu hale getirdi. Üretilen biodizelin ülke ekonomisine kazandırılmasıyla ve 1 litre eurodizelin de fiyatının 5,20 TL olduğu düşünüldüğünde 1.671.675 TL katkı sağlandığı düşünülebilir.

Ataşehir’de 23 Nisan Bir Başka Güzel | Ataşehir Belediyesi

ADRES
Barbaros Mah. Şebboy Sok. No:4
Pk: 34746 Ataşehir - İstanbul

TELEFON
+90 216 570 50 00

E-POSTA
[email protected]

KEP
[email protected]

ATAŞEHİR’DE 23 NİSAN BİR BAŞKA GÜZEL

17.4.2017

Ataşehirli çocuklar bu yıl 23 Nisan’ı daha bir coşkuyla yaşayacak. İtalya, İspanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan’dan gelen yabancı konukların da katılacağı Kukla Festivali’nin yanısıra park eğlenceleri, atölye çalışmaları ve resim sergileri de çocukları bekliyor.

Ataşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklar için birbirinden farklı ve renkli bir program hazırladı. Bu kapsamda, Ataşehir’deki birçok farklı noktada Kukla Festivali, park eğlenceleri, atölye çalışmaları, resim sergileri gibi çeşitli etkinlikler olacak.

Ataşehir Belediyesi Gençlik Orkestrası ve Çocuk Korosu da, 22 Nisan Cumartesi saat 18.00’da Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde (MSKM) konser verecek. Repertuarlarında ise çocuk şarkıları, marşlar ve halk türküleri var. Orkestra uyarlamaları Ahmet Tirgil tarafından yapılan eserler, Umut Kahraman şefliğinde seyirci ile buluşacak.

Zülfü Livaneli’nin himayesinde kurulan “Çocuk Kalbim Seni Söyler” korosu da, 23 Nisan Pazar günü MSKM’de saat 19.00’da konser verecek.

5 ülkeden kukla sanatçıları Ataşehir’de

Sadece çocukların değil, kukla meraklılarının da ilgi göstereceği “Uluslararası Kukla Festivali”, 20 - 23 Nisan tarihleri arasında Mustafa Saffet Kültür Merkezi, Neşet Ertaş Kültür Evi, Küçükbakkalköy Prestij Caddesi ve Cemal Süraya Etkinlik Merkezi’nde gerçekleşecek.

Kukla Festivali’ne Türkiye’den Biteatrel “Masal Gülleri”, Açıkgöz Kukla Tiyatrosu “İbiş’in Konağı”, Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu ise “Çöp Canavarı” oyunuyla katılıyor. Uluslararası konuklar ise Portekiz’den Teatro Trule, İtalya’dan Eva Sotriffer ve Max Castlunger, İspanya’dan Toni Zafra, Çek Cumhuriyeti’den Karromato ile Bulgaristan’dan State Puppet Theatre Bourgas. Yediden yetmişe herkese açık Uluslararası 23 Nisan Kukla Festivali, Ataşehirlileri kuklayla insanların büyülü dünyasına davet ediyor.

Çocuklara sokak tiyatrosu

 Çocuklar için düzenlenecek bir diğer etkinlik olan “Sokak Tiyatrosu”nda ise 22-30 Nisan tarihleri arasında, “Ormanda Şenlik Var” isimli oyun, 15 mahalle parkında Ataşehirlilerle buluşacak.

Ataşehir Belediyesi’nin “Sanat Eğitimini Mahallenize Getiriyoruz” projesinde eğitim alan çocukların “23 Nisan Dev Sanatçılar” isimli sergisi de, 22 Nisan Cumartesi günü saat 17.00’da MSKM’de ziyarete açık.  

Not: Mustafa Saffet Kültür Merkezi, Neşet Ertaş Kültür Evi ve Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda düzenlenecek gösterilerin biletlerini 3 gün öncesi itibariyle, merkezlerin kendi gişelerinden temin edebilirsiniz.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri programı şöyle:

20 Nisan Perşembe - 10.00

Kukla Festivali - “Açıkgöz Kukla Tiyatrosu’’ (Türkiye) - MSKM

20 Nisan Perşembe - 10.00

Kukla Festivali “Teatro Trule” (Portekiz) - Ataşehir Belediyesi Nikâh Salonu

20 Nisan Perşembe - 11.00

Kukla Festivali “Mikropodium” (Macaristan) – Neşet Ertaş Kültür Evi

20 Nisan Perşembe - 12.00

Kukla Festivali “Cengiz Özek” (Türkiye) - MSKM

20 Nisan Perşembe - 15.00

Kukla Festivali “Mikropodium” (Macaristan) – Neşet Ertaş Kültür Evi

21 Nisan Cuma - 10.00

Kukla Festivali “Eva Sotriffer & Max Castlunger” (İtalya) – MSKM

21 Nisan Cuma - 10.00

Kukla Festivali “Açıkgöz Kukla Tiyatrosu’’ (Türkiye) - Ataşehir Belediyesi Nikâh Salonu

21 Nisan Cuma - 12.30

Kukla Festivali “Cengiz Özek” (Türkiye) - Ataşehir Belediyesi Nikâh Salonu

22 Nisan Cumartesi - 11.00

Kukla Festivali “Eva Sotriffer & Max Castlunger” (İtalya) – MSKM

22 Nisan Cumartesi - 11.00

Kukla Festivali  “State Puppet Theatre Burgas” (Bulgaristan) – Neşet Ertaş Kültür Evi

22 Nisan Cumartesi - 11.00

Kukla Festivali “Karromato” (Çek Cumhuriyeti) - Ataşehir Belediyesi Nikâh Salonu

22 Nisan Cumartesi - 13.00

Kukla Festivali “Teatro Trule” (Portekiz) – MSKM

22 Nisan Cumartesi - 13.00

Ormanda Şenlik Var – İnönü Mah. (İnönü Parkı)

22 Nisan Cumartesi - 15.00

Ormanda Şenlik Var – Küçükbakkalköy Mah. (Nazım Hikmet Parkı)

22 Nisan Cumartesi - 17.00

Ormanda Şenlik Var – Atatürk Mah. (Fıskiyeli Park)

22 Nisan Cumartesi - 18.00

Konser “Ataşehir Belediyesi Çocuk Korosu’’ – MSKM

23 Nisan Pazar - 11.00

Kukla Festivali “Toni Zafra” (İspanya) – MSKM

23 Nisan Pazar - 11.00

Kukla Festivali “State Puppet Theatre Burgas” (Bulgaristan) – Neşet Ertaş Kültür Evi

23 Nisan Pazar - 11.00

Kukla Festivali “Biteatral - Ayşe Lebriz” (Türkiye) - Ataşehir Belediyesi Nikâh Salonu

23 Nisan Pazar - 11.00

Kukla Festivali “Karromato” (Çek Cumhuriyeti) – Fevzipaşa Cad. Küçükbakkalköy

23 Nisan Pazar - Park Eğlenceleri - 13.00 – 17.00

-        Ferhatpaşa Mah. ( Dr. Necmettin Erbakan Parkı )

-        Mustafa Kemal Mah. ( Deniz Gezmiş Parkı )

23 Nisan Pazar - 13.00 ve 15.00

Gösteri “Sermet Erkin’’ – Fevzipaşa Cad. Küçükbakkalköy

23 Nisan Pazar - 13.00

Ormanda Şenlik Var – Ferhatpaşa Mah. (Dr. Necmettin Erbakan Parkı)

23 Nisan Pazar - 15.00

Ormanda Şenlik Var – İçerenköy Mah. (Muhtar Tacim Ayvadaş Parkı)

23 Nisan Pazar - 16.00

Atölye – “Evvel Zaman İçinde” Mehmet Erbil – Düştepe Oyun Müzesi

23 Nisan Pazar - 17.00

Ormanda Şenlik Var – Mustafa Kemal Mah. (Deniz Gezmiş Parkı)

23 Nisan Pazar - 17.00

Kukla Festivali “Biteatral - Ayşe Lebriz” (Türkiye) – Neşet Ertaş Kültür Evi

23 Nisan Pazar - 17.00

Kukla Festivali “ Toni Zafra” (İspanya) – Fevzipaşa Cad. Küçükbakkalköy

23 Nisan Pazar - 19.00

Konser “Livaneli Korosu ve Orkestrası’’ – MSKM

24 Nisan Pazartesi - 18.00

Ormanda Şenlik Var – Yeni Sahra Mah. (Şehit Er Musa Aydemir Parkı)

25 Nisan Salı - 18.00

Ormanda Şenlik Var – Örnek Mah. (İsmet İnönü Parkı)

26 Nisan Çarşamba - 18.00

Ormanda Şenlik Var – Mevlana Mah. (30 Ağustos Parkı)

27 Nisan Perşembe - 18.00

Ormanda Şenlik Var – Küçükbakkalköy Mah. (Fevzipaşa Cad.)

28 Nisan Cuma - 18.00

Ormanda Şenlik Var – İçerenköy Mah. (Meskenler Parkı)

29 Nisan Cumartesi - 14.00

Ormanda Şenlik Var – Kayışdağı Mah. (Çoban Çeşme Sokak)

29 Nisan Cumartesi - 17.00

Ormanda Şenlik Var – Fetih Mah. (Bağımsızlık Bulvarı Parkı)

30 Nisan Pazar - 14.00

Ormanda Şenlik Var – Esatpaşa Mah. (Esatpaşa Parkı)

30 Nisan Pazar - 17.00

Ormanda Şenlik Var – Yeni Çamlıca Mah. (Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Parkı)